Ohjastaja- ja valmentajakommentteja illan lähtöihin:

 

Lähtö 3

3 Aliana Von Bentz on parantanut huomattavasti otteitaan. Tamma on puolikova avaaja, joten se saanee jonkinlaisen paikan. Murheita ei ole ollut, joten kärkisijoille odotellaan. (Pasi J. Rytkönen)

 

Lähtö 5

4 Ristory Haan loukkasi viime kesänä vähän jalkaansa. Se ui koko kesän. Talvella ajettiin paljon hiittiä ja oltiin tulossa jo aikaisemminkin starttiin, mutta hevonen tuli marraskuussa kipeäksi. Oriilla ei ole ajettu lujaa, joten menestys olisi pieni yllätys. Hevonen on parhaimmillaan tiheässä starttirytmissä. Ristory Haanilla voi olla liikaa painetta, joten se voi lähteä itsestään kovaa. (Liisa Nummi)

 

Lähtö 6

2 Di Luca on taas iso kysymysmerkki. Hevonen jäi lounareista pois, koska henki ei kulkenut lämmityksessä yhtään. Oriille annettiin sen jälkeen lääkekuuri. Kotona Di Luca tuntuu tällä hetkellä yllättävänkin hyvältä, mutta kun kaikenlaista on ollut, niin mitään varmaa ei voi sanoa. Pakkaskeli on edellytys sille, että olisi edes mahdollisuus menestyä. (Jarmo Virtanen)

6 United Kingdom on ihan asiallisen oloinen hevonen, joka on pärjännyt hyvin. Hevonen on kärsinyt pienistä vaivoista pitkään, minkä takia startteja on vähän. Se siirtyi marraskuun alusta minun valmennukseeni, mutta radoille tullaan vähän kuulostellen. Harjoituksissa on kerran ajettu reippaampaa, ja hevonen tuntui silloin hyvältä. United Kingdom lähtee aika kovaa, joten starttiin tarvitsee varmaan panostaa. Odotan ruunalta hyvää panosta. (Matias Salo)

 

Lähtö 7

3 Secret Playeriä on vaikea arvioida. Se asuu meillä kotona ja alla ei ole ratahiittejä. Lihasarvoissa oli välillä sanomista, mutta nyt kaiken pitäisi olla kunnossa. Ei nämä tapaa suoraan tauolta ihan parhaimmillaan olla, vaikka treenaamaan onkin päästy oikein hyvin. (Pasi J.Rytkönen)

8 Freddie Ale on tehnyt kahteen viimeiseensä vahvat juoksut ja tullut hyvin maaliin. Aikaisemmin hevosessa oli paljon sairauksia, mutta nyt on päästy ajamaan terveenä. Vahvalla hevosella pitää ajaa jossain vaiheessa eteenpäin. Ruunan voi odottaa tasaisessa starttirytmissä vain parantavan. (Matias Salo)

 

Lähtö 8

7 All Behind Match on hyvin erikoinen hevonen. Viimeksi ruuna kompuroi loppukurvissa voimissaan ja samassa hässäkässä se sai monta naarmua. Hevosella on välillä ollut selässä tosi pahoja ongelmia, mutta viime aikoina ravi on rullannut hyvin. Viimesin hiitti jätti All Behind Matchista oikein hyvän kuvan, ja se on sarjoihinsa tosi hyvä hevonen. (Liisa Nummi)

11 Laurila’s Camria tarvitsee tarkan juoksun, joten paikka on vaikea. Tamma on kyllä esittänyt viime aikoina ihan hyvää kuntoa, mutta menestys on tiukassa. (Liisa Nummi)

 

Vihjeet: (julkaistu tiistaina)

 

Lähtö 1

A – 6      B – 11, 13, 7, 9, 10, 12, 8, 15, 14, 16, 5, 4         C – 1, 3, 2

SUOSIKKI: Ilman epäonnea ravi-ilta alkaa 6 Ypäjä Illerin voitolla. Kyseessä on oikein lahjakas aloittelija, jonka voittosumma tulee nousemaan kuluvalla kaudella raketinlailla. Nelivuotiaan ennätyksessä on sekuntikaupalla ilmaa. Teivossa Ilkka Korven suojatti juoksi toisessa sisällä ja tuli hurjan Tähen Toivon vanavedessä viimeiset 800 huimasti 26,3-vauhtia. Kaiken järjen mukaan tämä lähtö on Ypäjä Illerille vain suupala kohti kovempia tehtäviä.

HAASTAJAT: 11 Tutun Tyttö pystyy niin ikään parantamaan rutkasti ennätystään, mutta on etenkin alkumatkasta tosi epävarma. Jyväskylässä Timo Gardemaisterin ajokki laukkaili lähdössä moneen otteeseen, mutta latoi sen jälkeen viimeiset 1900 31,7-vauhtia. 13 Enriko tekee peruspositiivista jälkeä, muttei loista. Ruuna puurtaa aina sitkeästi perille ja pystyy koko matkan ravatessaan kipuamaan kärkikahinoihin. 7 Brooke oli viimeksi onnistuneen sisäratajuoksun jälkeen pettymys, mutta teki sitä edeltäneissä kisoissaan lupaavia laukanpaikkauksia.

Juoksunkulku: 6 Ypäjä Illeri johtaa ja 7 Brooke seuraa.

 

Lähtö 2

A – 7      B – 4, 1, 8, 3, 9, 5, 6, 2, 10

SUOSIKKI: Paperilla tehtävä näyttää sopivalta 7 Huumaavalle Eevalla, mutta myös pieniä varauksia tulee jättää, sillä nyt alla on taukoa, eikä se ole aina taistellut loppusuoralla tosissaan. Sarjamäärityskään ei varsinaisesti suosi tässä. Viimeisin esitys oli kaiken lisäksi aikamoinen tasonnosto aikaisempaa nähden. Siinä Arto Hammarin ajokki avasi keulapaikan saadakseen 23,0-kyytiä ja karkasi selvään voittoon, vaikka koko matka mentiin kovaa. Huumaava Eeva on ensiaskelilla nopea, joten se pääsee hyviin asemiin.

HAASTAJAT: 4 Vippaskonsti on luokaltaan tähän seuraan kova tekijä, mutta sen yllä leijuu kysymysmerkkejä. Orin viime juoksuissa ei ole juuri ollut totuttua puhtia, ja viimeksi edes ravi ei ollut parasta mahdollista. Siitä huolimatta hevonen junnasi tasaisesti perille, muttei tosiaan mitenkään loistanut. Nyt sarja ja seura ovat varsin sopivat. 1 Suhhaus on nappipaikalta todennäköinen menestyjä, mutta senkin taistelutahdossa on ollut välillä maalisuoralla pientä sanomista. Turussa juoksu onnistui mainiosti, sillä tamma pääsi tulemaan sujuvasti keulasta voittaneen Varjomannin takaa. Nyt Jere Kiveinen saattaa koittaa ajokillaan keulasta. 8 Turmaliini on voittosummansa puolesta lähdön meritoitunein.

Juoksunkulku: 1 Suhhaus pitää joko suoraa keulat tai hakee ne nopeasti 3 Haxalta. Arto Hammar halunnee tarjota 7 Huumaava Eevalle selkäjuoksun.

 

Lähtö 3

A – 8, 3       B – 11, 7, 10, 6, 4, 5, 7, 2, 1       C – 9, 12

SUOSIKIT: 8 Callela Samurai on heikolta paikaltakin suosikki, koska Turun startti herätti lupauksia. Ori avasi tosi kovaa ja veti ensimmäisen lenkin keulassa hurjasti 14,5-kyytiä. Loppua kohden askel painoi ymmärrettävästi, mutta viisivuotias sitkisteli kuitenkin neljänneksi. 3 Aliana Von Bentz teki samassa lähdössä niin ikään oikein positiivisen esityksen. Tamma peruutteli kolmannelta radalta häntäjoukkoihin, josta pinkoi maalisuoraa pirteästi. Nyt luvassa on hyvät tarkkailuasemat kärjestä tai sen läheltä.

HAASTAJAT: 11 Better In Ever joutuu matkaan vaikealta paikalta ja vastuskin kovenee. Porissa Sanna Kiisken suojatti jäi ravaamaan toiselle ilman selkää ja punnersi niukkaan voittoon. Ori on kehityskyinen menijä, mutta myös tauluaan epävarmempi. 7 Fisher Jam sai tehdä Porissa keulassa oman juoksunsa ja hallitsi helposti perille. Ruuna on sen perusteella selvässä nousussa, mutta lähtökiihdytyksen onnistuminen merkitsee tämän lähdön kohdalla paljon.

Juoksunkulku: Rivakka avaus, jossa mukana ovat numerot 3, 4, 7 ja 8. Veikataan, että Callela Samurai etenee ulkoakin keulaan.

 

HUOMIO: Lähtöjen 4-7 voittajapelissä jakosummaan lisätään ylimääräinen 1000 euron bonus. 7 lähdön troikassa bonusta jaetaan 5000 euron edestä!

 

Lähtö 4

A – 6, 7         B – 2, 4, 5, 9, 1, 3, 8

SUOSIKIT: Kasvattajansa Isto Mäki-Tulokkaan käsiin viime vuonna palannut 6 Kamikaze Comery on avauskohteen suosikki, sillä vastus helpottuu valtakunnan kovimmista lähdöistä paljon. Ruuna on kohdannut koko ajan tasokkaita hevosia ja tehnyt alati peruspositiivista jälkeä. Viimeksi se kiri neljännestä sisältä aivan hyvin loppua, vaikka kova kärkikolmikko karkasi alta pois. 7 Kingcobra omaa tosi hyvän perusluokan, mutta lopullinen isku kyky on tässä vaiheessa arvoitus. Ruuna sai Porissa täydellisesti onnistuneen sisäratajuoksun ja oli toinen uhkaamatta lainkaan tallikaveri Global Kidiä. Startti vei varmasti eteenpäin, sillä alla oli pitkä paussi.

HAASTAJAT: 2 Vind Farming on kunnossa ja voi tarkan selkäjuoksun saadessaan haastaa pakin kovanaamat. Viimeksi se laukkasi ennen lähtölinjaa ja jäi juoksemaan sisärataa hännille. Ruuna pinkoi lopun ulkokautta varsin mallikkaasti, viimeiset 700 14,8, ja nousi Piperin voittaessa totoon. 4 Citius lähtee voltista tosi liukkaasti, joten saa hyvät asemat kärjestä tai sen läheltä. Ruuna pääsi viimeksi tulemaan Predator Iconin voittamassa lähdössä sujuvasti. Citius kilpailee hyvässä kunnossa, mutta koska se ei ole varsinainen taistelija, on totosija tuntuvasti voittoa todennäköisempi vaihtoehto. 5 Callela Topclass voi auringontarkalla selkäjuoksulla järjestää totopommin.

Juoksunkulku: 4 Citius avaa keulaan, mutta päästä jommankumman suosikeista mielellään eteensä.

 

 

Lähtö 5

A – 10, 9         B – 4, 6, 8, 1, 2         C – 5, 7

SUOSIKIT: 10 Roocop Xo on ehkä lähdön lahjakkain, mutta viime kisojen eritykset eivät ole hurmanneet. Vermossa Jarmo Ihamäen silmäterä eteni ensimmäisellä takasuoralla voimalla keulaan eikä pystynyt kamppailemaan Axel Halmin viemässä 65-lähdössä voitosta. Nyt luvassa lienee vaihteeksi selkäjuoksu. 9 Downander on pohjimmiltaan kyvykäs hevonen, mutta se ei, pitkälti kuumuuden takia, suorita tasaisesti. Teivossa viisivuotias tykitti sisäradalta viimeiset 700 15,7-kyytiä ja ehti varmasti ohi Whisky Dancingista. Hannu Torvinen pyrkii taas tarjoamaan tarkkaa selkäjuoksua.

HAASTAJAT: 3 Superstar Castle on saanut suosikeita paremman paikan, mikä voi poikia pääsyn keulaan. Turun kovavauhtisessa kisassa se pääsi tulemaan kolmannesta ulkoa toista rataa sujuvasti. Tiistaina tehtävä oli epäkiitollinen, sillä Peter Lindroosin ajokki joutui kovavauhtisessa kisassa juoksemaan toisella ilman selkää. Joka tapauksessa hevonen taipui liian pahoin. 4 Ristory Haan nakuutteli kesällä kovia aikoja, mutta kun taustajoukot ovat pitkän tauon jälkeen kommenteissaan varovaisia, ori saa tyytyä varahevosen rooliin. Ristory Haan voi vauhdittaa kiihdytystä, koska tauon jälkeen värkeissä voi olla liikaakin virtaa. 6 Cipriani on enemmän seurailijatyyppiä, joten voitto tulisi yllätyksenä.

Juoksunkulku: Numerot 2, 3 ja 4 erottuvat kiihdytyksessä edukseen. Uskotaan, että 3 Superstar Castle vastaa ainakin lopulta vetotöistä.

 

Lähtö 6

A – 6, 1       B – 2, 3, 12, 11, 4, 9, 5, 7, 8       C – 10

SUOSIKIT: Kolmas kohde on tosi vaikeasti arvioitava lähtö. Ruotsissa mukavasti menestynyt 6 United Kingdom nousee niukaksi suosikiksi, vaikka suoritus on tosi vaikea ennustettava. Viimeksi se laukkasi maalisuoralla voimissaan rahasijalta, kun oli ilman kiritilaa. Sitä edellisessä kisassa hevosella ajettiin passiivisesti sisäradalle, eikä juoksusta saanut kuvaa, oliko kaikki pelissä. 1 Ablaze Jam tavoittelee nappipaikalta koko matkan johtoa. Ori nousi Porissa viimeisen takasuoran alussa kolmannesta ulkoa kiriin ja ohitti kevyen porukan ylivertaisella spurtilla. Täysi matka voidaan laskea jonkinlaiseksi miinukseksi.

HAASTAJAT: 2 Di Luca on kovaluokkainen hevonen, jolle on kuitenkin ollut ongelmia enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Teivossa Jarmo Virtasen suojatti oli aivan sitkeä, mutta viimeksi kiri ei irronnut lainkaan. Sen jälkeen ori joutui jäämään Forssan lounasraveista lämmityksen jälkeen pois. Pakkaskelillä Di Lucaa ei kuitenkaan sovi nyt unohtaa. 3 Will Hans Beat oli viimeksi toiselta ilman selkää iso pettymys, mutta riittäisi aikaisemmalla tasollaan pitkälle. 12 Classic Wave murtui viimeksi Bakels Birdlandin prässin alla pahoin. Ruunalla on näihin lähtöihin kovat kyvyt, joten se voi menestyä vaikealta paikaltakin, kunhan viime kisasta ei jäänyt mentaalipuoleen sanomista.

Juoksunkulku: 1 Ablaze Jam johtaa niin pitkään kuin peli vetää, ellei 6 United Kingdom pääse yllättämään sitä alussa. Kuolemanpaikalle tuskin on tunkua.

 

Lähtö 7

A – 11        B – 12, 8, 4, 3, 1, 5         C – 10, 9, 6       D – 2, 7

SUOSIKKI: 11 Callela Fancyman jatkaa jykevässä iskussa ja pystyy tekemään oman juoksunsa. Oriin kompastuskiveksi kuitenkin muodostuu monesti lähtö- ja pätkänopeuden puute. Viimeksi se vajosi kolmannessa ulkona loppukurvissa aivan viimeiseksi, kun selät eivät vetäneet. Loppusuoraa viisivuotias latoi tosi vahvasti. Kunhan ensimmäistä lenkkiä ei mennä kävelyä, Callela Fancyman nousee kirivaiheessa voittomatsiin.

HAASTAJAT: 12 Aspenhill’s Amor on niin ikään vakiinnuttanut vireensä kovalle tasolle. Ruuna jäi Turussa juoksemaan toiselle radalla ilman selkää, mutta kiritti keulasta voittanut Arnold Halmia esimerkillisen sitkeästi. Ruuna nousee kirikamppailussa korkealle, vaikka paikka on vaikea. 8 Freddie Ale on riskistymään päin, mutta voi saada tasaisena avaajana tosi vaikean juoksun. Viimeksi ruuna kiersi matkalla toiselle ilman selkää. Se tuli viimeiset 700 14,8-vauhtia ja jyräsi varmasti kärkeen. 4 Choco Caramel oli Porissa keulasta iso pettymys, mutta voi johtaa hyvänä päivänään vaikka maaliin asti. 1 Franch Rhode ei päässyt viimeksi käyttämään kaikkia kirivoimiaan, mutta tahmea avaaja tarvitsee sisäradalta juoksunkulun suhteen tuuria.

Juoksunkulku: 4 Choco Caramel saa keulat suhteellisen helposti, ellei 6 Malabar Kroisoksella koiteta kärkeen. Jos avaus menee yhtään pitkäksi, se sataa kirihevosten laariin.

 

Lähtö 8

A – 5      B – 1, 7, 10, 4, 2, 6       C – 3, 11, 12     C – 9, 8

SUOSIKKI: 5 Fantom Sundance lähtee kovaa ja on kunnossa, joten koko matkan johto tuntuu varsin mahdolliselta skenaariolta. Turussa 10.1 ruuna juoksi juuri johtopaikalla, jolta se piti varmasti pintansa. Viimeksi nelivuotias matkasi 65-lähdössä joukon hännillä ja tuli loppusuoraa ihan mallikkaasti.

HAASTAJAT: 1 Whisky Dancing ei pysty puolustamaan sisärataa alussa, mutta nousukuntoinen ruuna pitää silti noteerata pelimietinnöissä aikaisessa vaiheessa. Viimeksi se hyökkäsi toisesta ulkoa viimeisellä takasuoralla ja nyrkkeili oikein vahvasti maaliin asti, vaikka Downader tykittikin ohitse. 7 All Behind Match on voittosummaansa nähden oikein kyvykäs menijä. Turussa ruuna teki pitkältä tauolta paluun radoille. Se kohosi viimeisellä takasuoralla kolmannesta ulkoa kolmannelle, mutta laukkasi loppukurvissa saumansa. Tuossa vaiheessa hevosella vaikutti olevan täysi paine ohjissa. 10 Fired Up ei pysynyt viimeksi viimeisellä takasuoralla johtavan takaa kärjen kyydissä, mutta sai loppusuoralla uutta virtaa ja kuittasi kakkoseksi. Jos matkalla pidetään vauhtia, on Juha-Pekka Vilkmanin suojatti loppukirissä vaarallinen.

Juoksunkulku: 5 Fantom Sundance ajaa omaa vauhtiaan keulaan. Vauhti voi olla rauhallista, koska kuolemanpaikalle ei ole tunkua.

 

Lähtö 9

A – 14      B – 7, 1, 9, 6, 8, 4, 13, 2, 12, 3, 5         C – 10, 16, 15, 11

SUOSIKKI: 14 Suomipoika on troikkalähtöön ylikylän pyssy, joten se nousee ilman haavereita voittomatsiin. Kyseessä on oikein lahjakas menijä, jonka uraa ovat kuitenkin varjostaneet terveysongelmat. Turussa Harri Koivunen reissutti suojattinsa aikaisin eteenpäin, ja keulapaikka irtosi suosiolla. Ruuna ei kokenut voiton suhteen mitään ongelmia ja lopetti puolivaloilla 27,0-vauhtia. Kahdelta pakilta Suomipoika voi kokea matkalla pahoja liikenneruuhkia, mutta ainakin sillä kestää ajaa aikaisin eteenpäin.

HAASTAJAT: 7 Marvin on tässä varsin todennäköinen troikkahevonen, sillä moni asia puoltaa. Ori ravasi viimeksi johtopaikalle, jolta se veti kolmannen puolikkaan 29,0-vauhtia, mutta laukkasi pian paineen alla. Jarmo Saarelan ajokki avannee tässä johtoon. 1 Wauhdikas on varma suorittaja, mutta toisaalta turhankin tasainen junnaaja. Turussa ruuna lähti kirilenkin alussa takajoukoista ulkoradoille ja puursi juosten perille, muttei saanut missään vaiheessa tosissaan pykälää silmään. 9 Rajaton Viesti sai viimeksi kolmannessa ulkona onnistuneen juoksun ja puursi mukavasti totoon. Ravilla ruuna pystyy paljoon.

Mahdollinen ohipeli: 8 Hissun Flikka on tähän seuraan ravivarma ja nopea menijä, mutta lienee pitkältä tauolta liikaa pelattu. Tammalla on usein ollut kilpailusesongin alussa motivaatio-ongelmia maalisuoralla. Lisäksi kova lähtönopeus saattaa jäädä nyt käyttämättä, sillä edessä ovat varsin tahmeat avaajat.

Juoksunkulku: 7 Marvin lähtee johtamaan joukkoa, vaikka myös 6 Derek pystyy lankulle osuessaan kovaan kiihdytykseen. 14 Suomipoika lähtee aikaisin kiertämään kohti kärkeä.

 

Lähtö 10

A – 7      B – 16, 13, 1, 5, 14, 15, 9, 10, 12, 11, 3, 2         C – 8, 4, 6

SUOSIKKI: 7 Chrome on vaikeasti arvioitavan päätöslähdön ykkösvihje, vaikka alla on pitkä paussi. Classic Photon poika väläytteli viime kaudella hyvää kapasiteettia, vaikkei onnistumisia vielä tullutkaan. Oikeastaan tamma oli suurin pettymys Porin ennätysjuoksussa, jossa kiri ei irronnut. Turun kisassa se laukkasi loppukurvissa hyvästä noususta. Chrome voi päästä juoksuradalta vaikka keulaan, mutta ravilla tamma pystyy menestymään juoksupaikasta riippumatta.

HAASTAJAT: 16 Doria Sundance vakuutti kokeessa, mutta nyt sen kiertämispotentiaali joutuu koetukselle. Kokeessa kuusivuotias lopetti viimeisen puolikkaan yksinään 18,0-vauhtia ja varaa tuntui olleen vaikka millä mitalla. 13 Alejandro on tehnyt positiivisia suorituksia viimeisissään ja pystyy ainakin selkien vetäessä kipuamaan korkealle. Teivossa viisivuotias nousi neljännestä sisältä loppukurvissa toiselle. Koska vapaata kiritilaa tuli myöhään, voimia saattoi jäädä reilusti varastoon. 1 Bertha’s Gemstone juoksi koelähdön yksinään ja lopetti positiivisesti 20-kyytiä.

Juoksunkulku: 7 Chrome ottaa ravia lähtiessään vetovastuun.

 

T4, pieni systeemi

I                            6, 7

II                          10, 9

III                         6, 1, 2, 3, 12

IV                         11, 12

40 riviä 0,20 euron panoksella = 8,00 euroa

 

 

T4, suuri systeemi

I                            6, 7, 2

II                          10, 9, 3, 4

III                         6, 1, 2, 3, 12

IV                         11, 12, 8, 4, 3, 1, 5

420 riviä 0,20 euron panoksella = 84,00 euroa

 

DUO

6 – 11                 25%

1 – 11                 25%

2 – 11                 20%

3 – 11                 15%

12 – 11               15%

 

TROIKKA, lähtö 7

I                            11, 12

II                          11, 12, 8, 4, 3, 1, 5

III                         11, 12, 8, 4, 3, 1, 5

60 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 30,00 euroa

 

TROIKKA, lähtö 9

I                            14 Suomipoika

II                          7 Marvin

III                         1, 9, 8, 6, 4, 13, 2, 12, 3, 5, 10

 

I                            14 Suomipoika

II                          1, 9, 8, 6, 4, 13, 2, 12, 3, 5, 10

III                         7 Marvin

 

22 yhdistelmää 1 euron panoksella = 22,00 euroa

 

Parhaat pelikohteet:

***Ypäjä Illeri (L1)

**Aliana Von Bentz (L3)

**Callela Fancyman (L7)

**Chrome (L10)

**Di Luca (L6)

*All Behind Match (L8)

*Vippaskonsti (L2)

 

Vihjeet laati: Iivari Ingves