VIHJEITÄ SUNNNUNTAIRAVEIHIN 16.12.2018

 

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

 

 

Lähtö 4

10 Champagne Bath sairastui kesällä virustautiin, ja sille tuli kurkkuvika jälkitautina. Kitalakea operoitiin, mutta leikkaus ja toipuminen meni aika nopeasti. Suoritus on pitkältä tauolta arvoitus, eikä hevonen ole ainakaan parhaimmillaan. Lisäksi pitää katsoa, miten Champagne Bath kilpailee hokeilla. Se on puhdas linjajuoksija, eikä niistä ainakaan etu ole. Kyllä tamma ihan kilpailukuntoisena palaa, ja se jaksaa tehdä omaakin juoksua. Hevosta ei ole mahdottomasti hiittailtu. (Pia Räikkä)

 

Lähtö 5

3 Villilän Vesa palaa pitkähköltä tauolta, joka johtui terveyskrempasta. Hevosen hankoside vähän venähti.  Kelit ovat olleet haastavat, enkä ole päässyt yhtään valmistelemaan hevosta niin kuin olisin halunnut. Olen oikeastaan vain kerran päässyt ajamaan vedot halutusti. En kuitenkaan yllättyisi totosijasta, kunhan ruuna menee järkipäässä eikä jää painamaan. Toivoisin nättiä juoksua. Villilän Vesa voisi rauhallisena pysyessään pystyä 32-33 -tulokseen. (Anniina Lindfors)

 

Lähtö 7

2 Scream Carambola on nyt ihan hyvällä mallilla. Tauko ei johtunut terveyshuolista, vaikka se tässä välissä toki ruunattiin. Hevosella pidettiin pitkän kilpailurupeaman jälkeen paussia ja odoteltiin ohi rapakelien, jotka ovat pienikokoiselle ja isoliikkeiselle hevoselle iso miinus. Hokit sopivat hyvin jalkojen alle ja viime talvenakin Scream Carambola alkoi mennä heti hyvin. Hevonen on parhaimmillaan tarkalla selkäjuoksulla kärjen läheltä, kun se ei ole mikään kiertäjä. (Pia Räikkä)

 

9 Bluebird Nash palaa vähän matalalla profiililla, sillä tarkoitus on katsoa, missä mennään. Tamma on ollut keulasta ylivoimaisesti paras, mutta alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että takaakin voi kilpailla. Hevonen on ollut vähän sellainen haahuilija ja jäänyt ulos hyvän kirinaloituksen jälkeen rullaamaan. Bluebird Nashilla on ollut lihasongelmia, mutta niiden kanssa on menty pikkuhiljaa parempaankin. Toisaalta Jyväskylään tultiin kovin vähillä valmisteluilla ja siellä hevonen voitti heti. Kotona Bluebird Nashin iskukyvystä on vaikea saada kuvaa. (Ville Mäkelä)

 

Lähtö 8

5 Dillon Ride tuli kesällä minulle, jonka jälkeen sitä on treenattu ja hoidettu. Hevosella on ajettu normitreenejä ja pari kertaa kovempaakin. Nyt terveydentila on mennyt parempaan suuntaan. Ori ravaa nyt ihan hyvin ja seura näyttää ihan sopivalta. Tavoitteet ovat kovemmissa tehtävissä ja menestymiseen pitäisi olla hyvä sauma. (Aripekka Pakkanen)

 

Vihjeet: (julkaistu torstaina)

 

Lähtö 1

A – 12, 11        B – 2, 14, 15, 13, 8, 5        C – 4, 9, 6, 10, 1, 3, 7

SUOSIKIT: 12 Aarolffi on tuntuvasti ennätystään kovempi ja kohoaa lupaava suoritus alla suosikiksi. Forssan tauolta paluussa se nousi jo etusuoran alussa hänniltä kolmannen kiertoon ja jatkoi viimeisellä takasuoralla jo neljännelle, mutta laukkasi pian. Ruuna tuli lopun lähdön kovinta kyytiä ja ehti aivan voittajan rinnalle. Viimeiset 400 sujuivat hienosti 27,2-vauhtia. Aarolffi parantaa onnistuessaan paljon ennätystään ja on niin käydessä lähellä voittoa. 11 Viapor on lupaava aloittelija, vaikka uran käynnistymisessä on kestänyt. Keskiviikkona tamma veti matkalla toista rataa, jyräsi viimeisellä takasuoralla kärkeen ja kangistui vähän lopussa. Se oli kuitenkin ihan ymmärrettävää, sillä Viapor sai kirilenkillä voittaneelta Taistelu Jaskalta rajua painetta. Kovana laittomiehenä tunnetun Aimo Viitasen suojatti varmasti vielä parantaa startti alla.

HAASTAJAT: 2 Moona-Mi tuli viimeksi 31,5-lopetuksessa hyvin maaliin, vaikkei saanut kärkiparista otetta. Tamma petrannee taas ennätystään ja pystyy paalulta ainakin totomatsiin. 14 Apriaa tuli viimeksi maalin aivan rintarinnan Aarolffin kanssa. Tamma pääsi viimeisellä takasuoralla 5. ulkoa nousemaan kiriin ja polki loput 600 30,2-vauhdilla. Vetävissä selissä kuusivuotias pystyy tässäkin kapuamaan korkealle.

 

Lähtö 2

A – 9       B – 7, 3, 1, 5, 4        C – 2, 8, 6

SUOSIKKI: 9 Isabelle Halmilla on alasarjoihin tosi hyvä moottori ja voitto on lähellä, mikäli tamma palaa tauolta edes jonkinlaisessa iskussa. Ensimmäisissä starteissaan hevonen kulki kyllä hyvin, mutta pilasi menestystä laukkoihin. Se ehti kuitenkin osoittaa näihin sarjoihin aivan hurjia vauhteja. Lahdessa nelivuotias sai tasaisen juoksun 2.-3- ulkona ja jyräsi maalisuoralla varmaan voittoon.

HAASTAJAT: 7 Donskoi oli toissa kerralla oikein lupaava, kun latoi pahan alkulaukan jälkeen viimeiset 1900 17,2-vauhdilla. Tiistaina kolmivuotias sai hääriä ensimmäisellä lenkillä keulassa aika rauhassa, mutta tippui 15,0-lopetuksessa kärkikolmikon kyydistä. Esitystä ei voi tuomita, mutta edelliskisan perusteella olisi voinut odottaa parempaakin. 3 Dream On ottaa kummallisia laukkoja ilman sen kummempaa syytä. Tamma ei olisi hyvän selkäjuoksun saadessaan ulkona. 1 Proud Enough on ollut odotuksiin nähden pieni pettymys, mutta startit voivat viedä hevosta eteenpäin. Lisäksi ruuna kokee nyt mielenkiintoisen ohjastajanvaihdoksen.

 

Lähtö 3

A – 6       B – 5, 4, 1, 3, 2

SUOSIKKI: 6 Hilin Ihme viihtyy aikatasoituksissa ja pienissä lähdöissä, sillä tasavauhtisuus tuo monesti isommassa porukassa haastetta juoksunluontumisen kannalta. Kouvolassa tamma ei tosin sielläkään saanut mitään helppoa juoksua, sillä 2. ulkoa jo ensimmäisellä takasuoralla kolmannelle noussut menijä joutui hakemaan voimalla paikan toiselta ilman selkää. Amanda Mutelin suojatti jyräsi viimeisellä takasuoralla jo johtopaikalle ja oli lopulta ylivoimainen. Nyt Seppo Markkulan rattailleen saava voimatamma on ravilla kiinni voitossa.

HAASTAJAT: 5 Pelipiste on noussut tällä kaudella väkevästi läpi sarjojen ja pitänyt kuntonsa uskomattoman hienosti. Ruuna on kahdessa viimeisessään esiintynyt ihan positiivisesti toiselta ilman selkää, vaikka se välillä hitusen hiljentää loppumetreillä. 4 Enriko kerää mukavasti rahaa, mutta voittaa todella harvoin. Ruuna on kolmannessa viimeisessään kisannut 76-lähdöissä. Seinäjoella ruuna sai Tementikon voittaessa hyvän juoksun 2. ulkona ja punnersi positiivisesti perille. 1 Verna-Illusia tuskin voittaa, mutta omaa makoisista asemista hyvät totosaumat.

 

Lähtö 4

A – 9     B – 4, 2, 10, 7        C – 11, 12, 3, 1, 5, 8, 6

SUOSIKKI: 9 Vitesse on kyvykäs menijä, jolla olisi voinut olla jonkinlainen sana sanottavana myös ikäluokkakisoissa. Syystä tai toisesta voittosumma on kuitenkin toistaiseksi jäänyt kykyihin nähden maltilliselle tasolle. Tällä kertaa Juha Utalan suojatti kilpailee äärimmäisen sopivassa sakissa ja on suorastaan velvoitettu voittamaan. Lahden lumisateessa nelivuotias veti reipasvauhtisessa lähdössä toista rataa ja puursi rehdisti maaliin. Vitesse tykittänee kirivaiheessa kärkeen.

HAASTAJAT: 4 Ginger Halm on menijä, jonka tasoa ei oikein vielä tiedä. Joka tapauksessa on selvää, että se on kilometriaikojaan parempi. Viimeksi tamma kilpaili todella haastavassa kelissä. Se prässäsi 15,5-avauksessa johtavaan ja oli kuolemanpaikalta oikein sitkeä. 2 May Day Hooper teki viimeksi lupaavan ja nousukuntoisen esityksen. Tamma taittoi matkaan kaukaa 8. ulkona, josta kohosi viimeisen takasuoran alussa kolmannelle. Se jatkoi maalisuoran alussa aivan avaruuskaistoille ja teki paljon sijoitustaan paremman kirin. Viimeiset 800 ulkoradoilla 14,3 ja todellinen vauhti oli oleellisesti kovempaa. 10 Champagne Bath pystyy hyvänä päivänään mukaviin suorituksiin, mutta valmentajan odotukset ovat nyt varsin maltilliset. 7 Langen’s Isis oli maanantana ihan urhea toiselta ilman selkää.

 

Lähtö 5

A – 14, 13, 8, 3, 12      B – 16, 11, 7, 5, 6, 4, 10, 15         C – 9, 2, 1

SUOSIKIT: Toinen Forssan Toto5-kohde on totutusti haastava. 14 Karlo olkoon suosikki, vaikka silläkin on omat heikkoutensa. Kyseessä on kovin tasavauhtinen menijä, joka on lisäksi herkkä pienillekin häiriöille. Teivossa kuusivuotias otti alun rauhassa ja putosi hännille, josta nousi jo toisessa kaarteessa kolmannelle. Karlo punnersi todella urheasti toiseksi Taikapassin voittaessa. 13 Bietro on laukkaillut todella paljon, mutta riittäisi kapasiteettinsa puolesta näihin lähtöihin heittämällä. Ruuna juoksi koelähdössä ilman kirittäjiä ja lopetti hyvällä tyylillä 30,0-vauhtia. 8 Kuutti oli Seinäjoella mystisen huono 3. sisältä, mutta osoitti Teivossa vaisuuden olleen väliaikaista. Siellä ruuna eteni nopeasti keulapaikalle, jolta esiintyi mukavasti, vaikka tippui lopussa ulos totosta. 3 Villilän Vesa olisi taukoa edeltäneillä esityksillään tosi kova tekijä tähän sakkiin, mutta ei ole valmentajan mukaan vielä samalla tasolla. Ruuna ei silti voi hyvistä asemista unohtaa. 12 Elitloppet vaatii takamatkan takarivin sisäradalta voittoon noustakseen tuuria, vaikka hevosen voimat riittävät eittämättä korkealle. Kouvolassa olosuhteet olivat varsin raskaat, ja Mikko Jokiahon silmäterä punnersi 3. ulkoa helppoon voittoon. Eitloppet noussee aikaisessa vaiheessa ulkoradoille, jos siihen on mahdollisuus.

HAASTAJAT: 16 Mumina tekee peruspositiivista jälkeä ja on taas yksi lähdön varmimpia kärkipäähän sijoittujia. Ruuna eteni Turussa ensimmäisellä takasuoralla keulaan ja polki mukavasti maaliin, vaikka jäi aivan kalkkiviivoilla toiseksi. Muminalla on ajettu varsin nättejä reissuja, joten pussiin jäämisen riski on ilmeinen. 11 Muusan Tyttö pystyisi vauhdeiltaan pitkälle, mutta voittaa harvoin ja nyt alla on taukoa. Ei tamma kuitenkaan ihan ulkona ole, kun se voi vielä livahtaa juoksuradalta hyviin asemiin.

 

Lähtö 6

A – 7        B – 8, 1, 6, 4, 3, 5, 9, 10

SUOSIKKI: 7 Reverend Dred tekee alati hyvää jälkeä ja kilpailee nyt sen verran sattuvassa, että voittoon on mainio mahdollisuus. Tiistaina viisivuotias juoksi 2. ulkona ja kohosi viimeisellä takasuoralla kolmannelle. Se tuli vahvasti loppuun saakka ja työnsi turpansa linjalla ykköseksi. Viimeiset 700 metriä sujuivat 13,0-vauhdilla. Tässä lähdössä viisivuotias edennee nopeasti johtopaikalle ja on lähellä juosta Henna Lehtomäelle Classic Elitloppet -risteilyn voittajan hoitajalle lahjoittamaan 200 euron matkalahjakortin.

HAASTAJAT: 8 I’m Just A Sund on lähdön pystyvin menijä, mutta vireen yllä leijuu suuria kysymysmerkkejä. Ruunan viimeisin hyvä suoritus on keväältä, ja se on muutenkin suorittanut kovin epätasaisesti. Viimeksi hevonen taipui toiselta radalta ilman selkää pahoin. Kuusivuotiaan lämmitys olisi hyvä seurata, jos mahdollista. 1 Leemark’s Casimir oli viimeksi sitkeämpi kuin aikoihin. Ruuna veti keulassa avauslenkin rauhassa ja kamppaili 14,0-vauhtisella kirilenkillä mukavasti ohi vyörynyttä Sylvie De Vietä vastaan. 6 Doupledip pisteli samassa lähdössä kiripuolikkaan 4. sisältä 13,0-vauhtia. Nopea ruuna ei olisi nappijuoksun saadessaan ihan ulkona.

Juoksunkulku: 1 Leemark’s Casimir ja 6 Doupledip käyvät kamppailun ensimmäisestä keulapaikasta, mutta kummallekin luulisi kelpaavan 7 Reverend Dredin selkä.

 

Lähtö 7

A – 5, 9         B – 4, 1, 3, 10, 12, 10, 11, 2        C – 8, 7, 6

SUOSIKIT: 5 Mr Nice Way oli välillä varjojen mailla, mutta on tänä syksynä noussut hienoon vireeseen. Esimerkiksi viimeksi Antti Teivaisen valmennettava oli superhyvä. Se ampui 09,5-avauksessa kärkeen ja veti vielä kierroksen 14,0-vauhtia, mutta irtosi siitä huolimatta lopussa omiin oloihinsa. Ruunalla on reilun kuukauden verran starttiväliä, mutta edes lähellä viime juoksun tasoa kilpaillessaan sen kukistaminen tulee olemaan vaikeaa. 9 Bluebird Nash on kyvyiltään näihin sarjoihin kova menijä, mutta sen kilpaileminen on ollut vielä vähän katkonaista. Tamma on kilpaillut monesti tätä kovemmissa lähdöissä ja pystyy menestymään, vaikka kunto ei ole huipussaan. Hevonen kuitenkin palasi Jyväskylään samankaltaisilla taustoilla ja otti keulavoiton. Ennen pientä paussia se esitti Angel Razielin voittaessa 4. ulkoa 65-lähdössä positiivisen kirin.

HAASTAJAT: 4 Langens Greyhound osallistuisi kevään parhaalla tasollaan varmasti voittomatsiin, mutta kunnon yllä leijuu isoja kysymyksiä. Valmentaja on mediassa kommentoinut kyseessä olevan täysin kokeilustartin. Esimerkiksi Teivon viime voittonsa harmaan menijä otti vakuuttavasti toiselta ilman selkää. 1 Amour Mirage on vauhdikas, mutta käytökseltään haastava menijä.

Juoksunkulku: 1 Amour Mirage on kuuma hevonen, joka voi lähteä painamaan urku auki muiden edellä. Myös 4 Langen’s Greyhound ja 5 Mr Nice Way pystyvät avaavaan kovaa. Jommallekummalle voisi olla johtopaikkakin tarjolla, jos Emma Väre pystyy sen luovuttamaan.  

 

Lähtö 8

A – 5       B – 1       C – 4, 7, 6, 3, 2, 8

SUOSIKKI: 5 Dillon Ride on tähän kisaan lähtökohtaisesti ylikylän pyssy ja perustellusti suursuosikki, vaikka avaa tauolta ja uudesta tallista. Orilla on urallaan menestystä kovista 76-lähdöistä asti ja se tuskin tulisi starttiin, ellei pystyisi voittamaan tätä kisaa. Dillon Ridella on urallaan ollut etenkin kaarteissa jonkin verran raviongelmia, joten sillä tuskin halutaan ladata täyttä ensimmäiseen kaarteeseen. Normaalitasollaan Dillon Ride pystyy ykköseksi kaikilta juoksupaikoilta.

HAASTAJA: 1 Expanse’s Tornado ei ole mikään ulkoratojen täryjyrä, mutta lopettaa hyvän selkäjuoksun saadessaan kovaa. Esimerkiksi Teivossa tamma löysi 5 sisältä vasta maalisuoralla tilaa, mutta kellotutti viimeiset 400 12,4-vauhtia.

Juoksunkulku: 5 Dillon Ride edennee ensimmäisellä takasuoralla keulaan.

 

Lähtö 9

A – 3       B – 2, 5, 12, 9        C – 1, 8, 4, 10, 11, 7, 6

SUOSIKKI: 3 Feels Like Flying kaunistellee illan päätöslähdössä jo muutenkin hienoa statistiikkaansa. Kolmivuotiaan pohjat ovat vielä ihan katsomatta eikä vastus ole nyt erityisen kova. Porissa Åkerlundin perheen suojatti veti keulassa rauhassa ja irtosi 14,5-lopetuksessa oikein ilmavasti. Tie lienee taas auki johtopaikalle.

HAASTAJAT: 2 Freesia Stars on ihan sinnikäs punnertaja, joka nostetaan hyvältä paikalta haastajajoukon kärkeen. Seinäjoella kuusivuotias juoksi johtavan kupeella ja kamppaili kaksariin. Viimeksi tamma matkasi kurakelissä 3. sisällä ja menetti huonossa selässä sen verran asemiaan, että ei ehtinyt pirteästä maalisuorasta huolimatta voittomatsiin. 5 No Pity seurasi viimeksi tämän lähdön suosikin takaa toiseksi. Raamikas ruuna ei ole suorittanut radoilla kykyjensä edellyttämästi, mutta nyt tunnelin päässä näkyy valoa. 12 Emertus Nass teki viimeksi ennätyksensä, vaikka hävisi paljon kärkiparille. Se nousi kirilenkin alussa sisäradalta toiselle.

 

T5, pieni systeemi

I                         9 Vitesse

II                        14, 13, 8, 3, 12

III                      7 Reverend Dred

IV                      5, 9

V                       5 Dillon Ride

10 riviä 0,40 euron panoksella = 4,00 euroa

 

T5, suuri systeemi

I                         9 Vitesse

II                        14, 13, 8, 3, 12, 16, 11, 7, 5

III                      7, 8, 1

IV                      5, 9, 4, 1

V                       5, 1

216 riviä 0,10 euron panoksella = 21,60 euroa

 

DUO

7 – 5                 65%

7 – 9                 35%

 

TROIKKA, lähtö 7

I                         5, 9

II                        5, 9, 4, 1

III                      5, 9, 4, 1, 3, 10, 12, 11, 2

42 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 21,00 euroa

 

TROIKKA, lähtö 9

I                         3 Feels Like Flying

II                        2, 5, 12

III                      2, 5, 12, 9, 1

12 yhdistelmää 1,00 euron panoksella = 12,00 euroa

 

Parhaat pelikohteet:

***Aarolffi (L1)

**Hilin Ihme (L3)

**Dillon Ride (L8)

*Bietro (L5)

 

Vihjeet laati: Iivari Ingves