VIHJEITÄ TIISTAIRAVEIHIN 20.8

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

Lähtö 1

1 Oilsheik on tehnyt tauon jälkeen kaksi asiallista esitystä. Turussa se juoksi kovassa porukassa, ja Teivossa voimia jäi käyttämättä. Ruuna jatkaa jenkkikärryistä, mikäli seniorikuski taipuu niihin. (Harri Koivunen)

Lähtö 2

1 Make It Rain on kivan tuntuinen ja lapsellisen varsa. Viimeksi hevonen avasi voltin vitoselta ja siitä jäätiin telineisiin, kun kutoselta tultiin vähän lähelle. Paikka on nyt paljon parempi, ja uskon hevosen pääsevän puolireippaasti matkaan. (Iikka Nurmonen)

Lähtö 3

2 Stonecapes Payman oli Forssassa tosi nahkea toisten takaa. Toissa kerralla hevonen oli jo parempi, ja sen jälkeen tuli ajatus, olisiko hevonen parempi vapaalta radalta. Tuoreimman kisan perusteella vapaa rata sopii hevoselle parhaiten. Siellä oli vähän kurakelikin, ja ruuna taisteli hyvin. Forssan starttiin lähdetään hyvillä mielin. (Antti Veteläinen)

Lähtö 6

3 Rullebackens Emil on tehnyt kaksi tasaisen ok juoksua. Lahden lähtö oli tasokas eikä huonolle sijoitukselle kannata antaa suurempaa arvoa. Ori kiersi varmaan 800 metriä 3:ta ilman selkää eikä ollut nyt oikeaohjainen, mikä ollut aikaisemmin ongelmana. Forssassa Rullebackens Emilille lisätään vähintään puolilaput, millä se voi syttyä ja olla paljon parempi. (Niki Finnström)

Lähtö 7

11 Selene Lune on hyvässä kunnossa kilpaileva luottohevonen. Tamma kilpailee sopivalla matkalla ja menestystä odotellaan. Hevonen on parantanut koko ajan monella sektorilla. Hevonen kestää tarvittaessa raskaampiakin juoksuja, mutta kuski päättää taktiikan. (Harri Koivunen)

Lähtö 8

5 Lovely Futuralla koitetaan ajaa ravia, ettei jouduttaisi koelähtöön. Vermon volttilähdössä tamma otti hyvin vauhtia ja olisi voinut olla laukan jälkeen vielä totossa. Hevonen on herkkä laukkaamaan häiriöistä etenkin alussa. Forssassa ajetaan toki tosissaan kilpaa ja koitetaan voittaa. Täyden matkan voltista Lovely Futura pystyisi menemään varmaan 16, mutta tiedä sitten mitä se menee lyhyessä ryhmässä. Lovely Futura menee kengät jalassa varmaan koko loppukauden. Tammalla voi olla etenkin kaarteissa vähän ongelmia, mutta onnistuessaan se voi pärjätä. (Iikka Nurmonen)

Lähtö 10

8 Mas Calypso sai heikon lähtöpaikan, enkä osaa sanoa, miten ajan. Tamma lähtee kovaa, mutta sillä pitäisi päästä sisäradalle ennen kurvia. Muuten kaarteessa on iso laukkariski. Viimeksi hevonen oli ihan hyvä kolmas. Kyseessä on tammahevonen, jonka suoritukset ailahtelevat mielentilojen mukaan paljon. (Arna Ruohomäki)

Vihjeet:

Lähtö 1

A – 4, 5, 1 B – 7, 3 C – 6, 2

SUOSIKIT: Vähäverisessä avauslähdössä tuskin nähdään pussituksia. 4 Expanse’s Hope kisaa kelpo kunnossa ja saa suosikin paineet niskaansa. Tamma ei viimeksi piisannut paljon tätä kovemmassa 64-lähdössä 2. sisältä ihan kärkeen. Nyt hevonen pääsee mielipaikalleen keulaan kontrolloimaan juoksua. 5 War Child hyötyy tasavahvana menijänä pienestä lähdöstä. Voimatamma oli tekemässä Turussa kovaa juoksua, kunnes laukkasi maalisuoran alussa totomatsista. War Child juoksi toisella ilman selkää ja hankki loppukurvissa keulahevosesta yliotteen. 1 Oilsheik tuntuu olevan nyt tuloillaan. Ruuna oli Tampereella hyvän näköisenä pussissa sisäradalla. Hyvän selkäjuoksun saadessaan se on paha vastustaja kirissä. Mielenkiintoista on nähdä Jouko Inkala laskemassa jenkkikärryistä.

HAASTAJAT: 7 Contro Vento on ollut kahdessa viimeisessään ihan positiivinen, mutta ainakin Loviisassa ihan viimeinen puristus jäi uupumaan. Ori sai oikein onnistuneen reissun 2.sisällä, eikä suorittanut maalisuoralla ohituksia. 3 Cute Cat paikkasi Turussa alun laukkansa hyvin ja oli viimeksi suosikin kanssa samassa 64-lähdössä tasainen.

Lähtö 2

A – 6, 2, 1 B – 4, 5, 3

SUOSIKIT: Tämä lähtö aloittaa Pilvenmäellä juostavan kaksivuotiaiden kilpailusarjan, jossa aktiivisimmin kilpaileva valmentaja palkitaan. 6 Ava Di Emelin nostetaan listan kärkeen, mutta kannattaa muistaa, että kaksivuotiaiden paremmuuden arvioiminen on tässä vaiheessa kautta todella vaikeaa. Classic Photon tytär laukkasi koelähdössään 1. kaarteeseen, mutta polki sen jälkeen viimeiset 1700 hyvällä tyylillä 18,9-vauhdilla. 2 Woland Frido tippui viimeksi maalisuoralla ihan parhaiden kyydistä, mutta vauhti saattoi yksinkertaisesti loppua, kun vauhti kiihtyi maalisuoralla 15,0-lopetuksessa entisestään. 1 Make It Rain lähti Vermossa vitosradalta ja jäi alussa hitaaksi. Iikka Nurmosen ajokki pisteli viimeiset 600 15,5-vauhdilla. Nyt lähtöpaikka on paljon parempi.

HAASTAJAT: 4 Märeenasin jäi Vermossa näkemättä, sillä juoksu pilaantui heti alkumetreillä pitkään laukkaan. 5 Finest Class pisteli kokeessa mukavalla tyylillä kirilenkin 20,7-vauhdilla.

Lähtö 3

A – 2, 6 B – 3, 1, 4, 5, 8, 7 C – 10, 9

SUOSIKIT: 2 Stonecapes Payman on taas nousussa, mutta kannattaa myös muistaa, että kyseessä ei ole erityisen suoritusvarma menijä. Riihimäellä Satu Lyytisen silmäterä kiersi kolmannen kautta toisella ilman selkää ja rutisti Miss Universen voittaessa hyvin maaliin asti. Kuusivuotias on nappipaikalta kisan luonnollinen suosikki. 6 Ceramic Alley kisaa hyvässä iskussa, mutta ei taida aina antaa ihan kaikkeaan. Jyväskylässä tamma veti keulassa hiljaa, jäi viimeisen takasuoran lopussa alakynteen, mutta tuli kuitenkin aivan voittajan tuntumassa maaliin.

HAASTAJAT: 3 Wallaby Wii jäi viimeksi Porin reipasvauhtisessa kisassa toiselle ilman selkää eikä antanut koskaan täysin periksi. 1 Cash On Go sai viimeksi raskaan juoksun ja taipui. Nyt välillä väläyttävä menijä juossee vaihteeksi sisäradalla ja voi hyvänä päivänään lopettaa kovaa.

Lähtö 4

A – 2 B – 4, 1, 8, 3, 7, 9, 6, 5

SUOSIKKI: 2 Willow Priden kunnolla ei ainakaan voi spekuloida, sillä hevosella on allaan uusi hieno ennätys perjantain Kasvattajakruunun finaalista. Tammavaltikan katsastuksessa tehtävä vaikuttaa suoraviivaiselta, ja Markku Niemisen suojatti on selvä ykkösvaihtoehto ottamaan lipun Tammavaltikkaan. Kisa vaikuttaa siltä, että viisivuotias johtaa Lahden lähdön jälkeen alusta loppuun. Lahdessa matkavauhti oli kovaa, mutta tällä kertaa Mika Forss saanee halutessaan hääriä keulassa varsin rauhassa.

HAASTAJAT: 4 Her Royal Highness tekee vasta tuloaan tammahuipulle. Tuoreimmassa kilpailussaan se jäi vetämään toista rataa ilman selkää ja mursi BWT Burning Aliven vastarinnan maalisuoralla. Tiina Poikolaisen silmäterä olisi takuulla vielä selkäjuoksulla parhaimmillaan ja onnistuneella sellaisella jopa suosikin haastamiseen on saumat. Loppukaarre on ollut kuusivuotiaalle monesti vaikea paikka. Kotiradan toivo 1 May Rose kohtaa paljon enemmän ansainneita, mutta erittäin kyvykkään menijän voittosummassa on ehdottomasti paljon nousun varaa. Se olisikin ilman epäonnea tienannut ikäluokkakisoissa paljon enemmän. Seinäjoella suosikin kanssa samassa lähdössä Ville Mäkelän suojatti kiri 5. ulkoa loput 700 hienosti 10,9-vauhdilla. May Rose ei ole erityisen nopea avaaja, mutta Ari Moilanen saattaa koittaa nyt pikkuriskillä satsata vähän alkuun. 8 Gisela Luxi kisaa hyvässä iskussa, mutta kasiradalta juoksunkulussa saattaa tulla esiin ongelmia. Viimeksi Tapio Perttusen suojatti polki joukon hänniltä viimeiset 600 12,1-tahdilla.

Juoksunkulku: 2 Willow Pride pystyy kuskin halutessa ottamaan suoraan kärkipaikan, mutta Mika Forss voi fiksuna kuskina keskittyä pitämään ainoastaan 4 Her Royal Highnessin pois etupuoleltaan ja hakea johtopaikan vasta takasuoralla. Alkumetreillä paikka suosikin takana tai ensimmäistä keulaa hakevat 5 M.T. Lara Croft ja 7 Westcoast Victoria.

Lähtö 5

A – 4, 2, 5 B – 10, 3, 7, 8, 9, 6, 14, 16, 13, 1, 11 C – 15, 12

SUOSIKIT: Toisessa Toto5-kohteessa laukat lienevät isossa osassa. 4 Vonkari on sarjoihinsa tosi pystyvä, sillä kiri esimerkiksi Turussa päätöspuolikkaan alle 25-vauhtia. Forssassa se otti muuten varman voiton, mutta laukkasi heti maalilinjan jälkeen. Nelosrata voi olla riskitekijä heti alussa. 2 Nurmon Neito on taas todella vahva menijä, mutta ei ole epävarmuutensa takia täysin ajettavissa. Porissa tamma lopetti 2. ulkoa keulasta voittaneen Markin Mimmin rinnalle ja voimia vaikutti olevan ohitukseenkin. 5 Elevis ei ehdi ensimetreillä vikkelimpien mukaan, mutta ei jätä leikkiä kesken. Viimeksi ori laukkasi ok noususta loppukurvissa kovassa lähdössä. Porissa se jäi etusuoralla toiselle radalle ilman selkää ja kiritti hyvin 20 metriä edeltä lähtenyttä 3 Hissun Mahtia.

HAASTAJAT: 10 Layla voi laukata missä vaiheessa vaan, mutta kapasiteettia riittää pitkälle. Lahdessa se pisteli alun laukan viimeiset 1900 28-pintaan, joten kuusivuotias on ennätysiskussa. 3 Hissun Mahti saa nyt rattailleen Ari Moilasen, mikä on todella epävarmalle hevoselle mielenkiintoinen kokeilu. 7 Y.P. Son kulki Lahdessa alun jälkeen alle 30:tä kyytiä, mutta on ailahteleva ja epäonnistumisaltis.

Lähtö 6

A – 9 B – 4, 8, 10, 5, 2, 3, 7, 6, 1, 12 C – 11

SUOSIKKI: 9 Melinda Ses on fysiikaltaan kova tekijä ja jyrää onnistuessaan voittomatsiin. Nelivuotias tuntuu varmistuneen oleellisesti ja saaneen vielä rutkasti lisää vauhtia. Lappeenrannassa Pasi Tikkalan suojatti kiersi 5. ulkoa pitkällä kirillä varmasti ykköseksi. Viimeksi se kohtasi kovia ikäsiskojaan ja teki 3. ulkoa erittäin positiivisen juoksun, viimeiset 800 13,2-vauhdilla. Voltin nelosrata voi tuoda laukkariskin, vaikka tamma on viime aikoina ravia kulkenutkin.

HAASTAJAT: 4 Halia Web on menossa kehityksessä isoin askelin eteenpäin. Viime keskiviikkona tamma matkasi reipasvauhtisessa kisassa 2. sisällä, josta nousi viimeisellä takasuoralla 2. ulos. Nelivuotias oli uudella ennätyksellään positiivinen kakkonen. 8 Crazeman on rutkasti tauluaan parempi menijä. Viimeksi se oli pitkään laukkaavan takana kiinni ja lopetti ihan asiallisesti myöhään tilaa saatuaan. 10 Eyes On Alley on nyt iso arvoitus, sillä tamman ravi katosi perjantaina kirivaiheessa pahoin. 2 El Houdini ja 3 Rullebackens Emil ovat kehityskykyisiä menijöitä.

Lähtö 7

A – 11 B – 5, 12, 7, 8, 3 C – 9, 10, 1, 4, 6, 2

SUOSIKKI: 11 Selene Lune tekee harvoin huonoa juoksua ja on vielä nopeusominaisuuksiltaan mennyt eteenpäin. Viimeksi tummanpuhuva tamma lopetti Sunbeamin voittaessa 3. ulkoa vahvasti ja ehti kakkosmatsiin. Viimeiset 600 metriä sujuivat 10,3-vauhdilla. Pitkä matka on hevoselle selkeä etu, ja sillä voi tehdä tarvittaessa ratkaisuja matkalla.

HAASTAJAT: 5 Spade Ace Frido jatkaa hyvässä kunnossa ja kokee nyt mielenkiintoisen kuskinparannuksen. Turussa ruuna murtautui loppukurvissa ja tuli lopun hyvin. Tosin kuusivuotias oli loppukurvissa laukan partaalla ja kaarteet ovat muutenkin olleet sille ajoittain vaikeita. 12 Don Corleone Trot on vahva jyrä ja selvästi tauluaan parempi hevonen. Ruuna on saatettu tauon aikana hoitaa, sillä se otti viime kisoissaan ihmeellisiä laukkoja. Tapio Perttusen suojatti hyötyy pitkästä matkasta ja voi saada suosikilta hyvää kiriapua. 7 Notable oli Forssan lounasraveissa todella tasapaksu, mutta valmentaja kertoi kisan tulleen pienen kolhun jälkeen turhaan nopeasti. Hevoselta voi odottaa tähän selvää parannusta. 8 Mister Lane on tehnyt viimeisissään positiivisia lopetuksia ja menee matkan.

Lähtö 8

A – 2 B – 5, 4, 8, 1, 7, 6, 9 C – 3

SUOSIKKI: 2 So Long Suckers kerää päätöskohteessa paljon peliä. Se on kyllä todennäköisin voittaja, mutta mitä luultavimmin pelikannatus on kuitenkin liian ylhäällä. Porissa se teki toiselta ilman selkää rehdin juoksun, vaikka tuli Champangne Bathin ohittamaksi lopussa. Turussa viisivuotias hoiteli paljon tätä helpomman lähdön 3. ulkoa. Vikkelällä avaajalla on suoraviivainen mahdollisuus johtaa alusta loppuun.

HAASTAJAT: 5 Lovely Futura riittäisi vauhdeiltaan tosi pitkälle, mutta laukkoja on tullut enemmän kuin tarpeeksi. Viimeisimmässä varsinaisessa kilpailuissaan tamma otti hyppyjen välissä kovia kyytejä. Kaarteet ovat monesti olleet hevosen kompastuskivi, mutta hyvänä päivänä ja ehjällä juoksulla voitto ei yllättäisi edes johtavan rinnalta. 4 Argenteuil osoitti keskiviikkona olevansa edelleen iskussa. Se kohosi kovavauhtisessa kisassa 2. ulkoa viimeisen takasuoran puolivälissä kolmannelle ja oli Freddy K:n jälkeen hyvä kakkonen. 8 Gillian Comery mennee Turun kisasta rutosti eteenpäin.

Juoksunkulku: 2 So Long Suckers avannee johtopaikalle ja saa 1 Cold Hard Silverin selkäänsä.

Lähtö 9

A – 10, 3 B – 4, 6, 9, 8, 11, 2, 5, 1, 7

SUOSIKIT: 10 Syneri on laukannut viimeisissään alkuun, mutta pääsee nyt yrittämään ravilla avaamista takarivistä. Forssassa se hurjasteli alun laukan jälkeen viimeiset 1600 metriä 25,6-vauhdilla. Syneri ei ole juoksunkulusta kovin riippuvainen. 3 Kipinä Rols on ailahteleva ja monesti turhankin innokas menijä. Turussa veti muiden edellä reipasta ja kesti epäedullisella vauhdinjaolla ihan kunnialla. Keulajuoksu vaikuttaa taas todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Starttivälin tiivistyessä suoritus voi parantua.

HAASTAJAT: 4 Rivaltti kukisti edellisen viime kohtaamisessa saatuaan elokuvajuoksun. Ruunalla on hyvä sauma sijoittua taas kärkipäähän. 6 Annan ailahtelee, mutta punnertaa hyvänä päivänään vahvasti. Tuoreimmassa startissaan tamma pujotteli Kanjonin Kullan voittaessa 6. sisältä mukavasti. 9 Villiheili on tauluaan parempi, mutta onnistuu harvoin. Peruskapasiteetti olisi tämän kisan kärkeä.

Lähtö 10

A – 7 B – 1, 2, 5, 8, 6, 4, 9, 3

SUOSIKKI: Sopivassa sakissa kilpaileva 7 Leemark’s Ghost on yksi päivän varmimmista voittajista. Nelivuotias on tehnyt viimeisissään oikein hyvät juoksut, vaikka ei olekaan voittanut. Teivossa se kiersi vaikeista asemista Knows Everythingin voittaessa viimeiset 800 hienosti 11,7-vauhdilla. Viimeksi ruuna lopetti 2. ulkoa pirteästi ja oli Jane Crowen voittaessa hyvä toinen. Leemark’s Ghost on juoksunkulusta riippumatta lähellä ykköstä.

HAASTAJAT: 1 Summer Season avaa asiallisesti ja saanee tässä hyvän juoksun kärjessä tai sen lähellä. Toissa kerralla se osallistui Driverlanen voittamaan 64-lähtöön ja tuli takajoukoista ihan juosten sisään. 2 Affogato teki Jyväskylässä positiivisen juoksun, mutta on vielä kaikkiaan kääntämätön kortti. 5 Day Credit avaa sen kovaa, että on kisan todennäköisin keulahevonen. Viime juoksun voi unohtaa, sillä kiristä tuli liian pitkä.

T5

I 2 Willow Pride

II 4, 2, 5, 10, 3

III 9 Melinda Ses

IV 11 Selene Lune

V 2, 5, 4

15 riviä 0,40 euron panoksella = 6,00 euroa

T5

I 2 Willow Pride

II 4, 2, 5, 10, 3, 7

III 9, 4, 8, 10, 5, 2, 3, 7

IV 11, 5, 12

V 2, 5, 4

432 riviä 0,10 euron panoksella = 43,20 euroa

DUO

9 – 11 65%

9 – 5 20%

9 – 12 15%

TROIKKA, lähtö 7

I 11 Selene Lune

II 5, 12

III 5, 12, 7, 8

6 yhdistelmää 2,00 euron panoksella = 12,00 euroa

TROIKKA, lähtö 9

I 10, 3

II 10, 3, 4, 6, 9

III 10, 3, 4, 6, 9, 8

36 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 18,00 euroa

Parhaat pelikohteet:

**Syneri (L9)

**Lovely Futura (L8)

**Don Corleone Trot (L7)

**Crazeman (L6)

**Ave Di Emelin (L2)

**Oilsheik (L1)

*Nurmon Neito (L5)

Vihjeet laati: Iivari Ingves