VIHJEITÄ PERJANTAIRAVEIHIN 8.2.2019

 

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja illan lähtöihin:

 

Lähtö 4

1 GISELA LUXI jäi tauolle, kun ei ollut oikein parhaimmillaan. Hevonen oli viisi viikkoa ajamatta, ja sitä vähän hoidettiin. Forssan kilpailusta haetaan tietoa siitä, missä nyt mennään. Tamma ei ole ollut tauolta terävimmillään eikä ole sitä nytkään. Kotona on ajettu kyllä 20-vauhtista hiittiä. Nyt pääsee ajamaan sisärataa. En anna ajo-ohjeita, mutta tuskin tauolta kannattaa hirveästi revitellä. (Juhani Laukko)

 

5 JUICEMAN tulee kilpailuun periaatteessa ihan hyvillä ajatuksilla. Hevosella on ollut etenkin alakerrassa kaikki kohdillaan, mutta vähän kaihertaa mielessä, kun tallissa on ollut joitain hevosia räkäisinä. Tässä välissä Juicemania vähän huollettiin Tampereella. Porin juoksun jälkeen kuski sanoi, että Juiceman oli rento ja paljon Forssan starttia parempi, vaikka sijoitus heikommaksi jäikin. Varusteisiin ei vielä tehdä muutoksia. Lähtö näyttää siltä, että pitäisi olla hyvä sauma pärjätä. (Henna Haavisto)

 

Lähtö 5

3 MATTER OF COURSE kiri Turussa viimeiset 700 metriä 12-vauhteja ja oli tosi hyvä, vaikka sen ravi ei ollut ihan priimaa. Kunto ei ole varmaan nyt ihan yhtä hyvä, sillä se tuli viime juoksun jälkeen kipeäksi. Tamma oli kolme päivää 40 asteen kuumeessa ja sen takajalat turvottelivat tosi paljon. Toisaalta hevonen ravaa nyt mielestäni paremmin kuin Turun startin aikoihin. Matter Of Course ei ole ensimetreillä nopeimpia. (Martti Patrakka)

 

9 JOE’S DAY TRIPPER on ollut meillä kotona varsan kaverina tapaninpäivästä lähtien. Sillä ei ole ajettu kauhean reipasta, mutta treenattu on normaalisti kumminkin. Hevonen on ollut vähän pettymys, mutta syksyllä se toki sairastelikin. Patrakan Martin hevonen taitaa voittaa, mutta meillä voisi olla mahdollisuudet neljän joukkoon. (Kai Kumanto)

 

Vihjeet:

 

Lähtö 1

A – 1         B – 7, 2, 6, 4, 3, 5        C – 8

SUOSIKKI: Illan ensimmäisessä lähdössä moni hevonen haluaa sisäradalle. 1 Villiäijä keikkunee sisäradan kärjessä alusta loppuun, sillä on päässyt sopivaan tehtävävään nappipaikalle. Ruuna kilpailee oikein hyvässä iskussa ja nopea menijä on parhaimmillaan kärkipaikalta, sillä ohittelu ei ole sen mielipuuhaa. Viimeksi se livahti 75-lähdössä takamatkalta 2. ulos ja esiintyi T.T. Hunsvontin voittaessa ihan positiivisesti.

HAASTAJAT: 7 Mustamani on harvoja tämän lähdön hevosia, joka voisi pystyä kärkimatsiin jopa toiselta radalta ilman selkää. Tumma ruuna on tehnyt ihan asiallista jälkeä, mutta aivan viimeinen vaihde on puuttunut pidemmän aikaa. Mustamani punnertaa hyvänä päivänään oikein rehdisti. Alla on nyt poisjäänti pakkasraveista. 2 Jasun Velho ei ole taistelumotivaatioltaan sarjojensa kovimpia, mutta nopeutta riittää. Ruuna on vahvin ehdokas haluttuun paikkaan suosikin taakse 2. sisälle, ja sieltä kaksariin pitäisi olla oikein hyvä sauma. 6 Vili Kuupper pujotteli toissa kerralla lupaavasti loppua. Viimeksi se laukkasi keulasta viimeisen takasuoran lopussa, kun oli taipumassa. Orin henkinen kantti ei ole paras mahdollinen, mutta ainakin onnistuneella selkäjuoksulla se pystyy olemaan korkealla.

Juoksunkulku: 1 Villiäijä johtaa ja 2 Jasun Velho seuraa. Matkalla mennään rauhassa.

 

Lähtö 2

A – 8, 6      B – 11, 2, 16, 14, 1, 10, 12, 4, 1, 15       C – 3, 5, 7

SUOSIKIT: Toinen lähtö meni uusiksi 13 Leemark’s Ghostin jäätyä pois. 8 Shadow Pro Mcqueen olkoon vaikeasti arvioitavan kohteen kärkirankkaus, vaikka sen nykytaso on jonkinlainen kysymysmerkki. Ruuna kilpaili ennen taukoa tätä kovemmissa lähdöissä ja tuntuu muutenkin hevoselta, joka voi kokemuksen myötä parantaa paljonkin. 6 Leemarks Giulio on jo mennyt starttien myötä isoin askelin eteenpäin ja taitaa pikkuhiljaa alkaa ymmärtää kilpailemisen luonteen. Uran avausvoitto tuli ruunan noustua viimeisen takasuoran puolivälissä 2. ulkoa kolmannelle. Nelivuotiaan voitto oli helppo ja viimeiset 800 sujuivat 17,8-vauhtia.

HAASTAJAT: 11 Prospect Tag on parantamaan päin, sillä taisi tehdä viimeksi toistaiseksi uransa parhaan suorituksen. Ruuna nousi 6. ulkoa jo kierros jäljellä vetämään kolmatta rataa ja puursi Hola Alejandron voittaessa oikein sitkeästi loppuun asti. 2 Derin High on ennätystään kovempi menijä, mutta nykyvireestä ei ole varmuutta. Ennen taukoa tamma pisteli pahan lähtölaukan jälkeen viimeiset 1900 18,5-vauhdilla.

 

Lähtö 3

A – 10       B – 6, 3, 8, 9, 7, 5         C – 11, 4, 1, 2

SUOSIKKI: illan montélähtö on varsin tasokas ja mielenkiintoinen koitos. 10 Por Nie Rockilla on urallaan kaksi raviratsastuslähtöä, jotka ovat tuoneet kakkos- ja kolmossijan. Nykytasoltaan ruuna taitaa olla hevosena kisan kovin, ja kuntokin on mallillaan. Se sai tiistaina Teivossa hyvän juoksun 2. ulkona ja kiri maalisuoralla ylivoimaisen Elliot Bokon takana toiseksi. Por Nie Rock tuskin ainakaan huonontaa tiheällä starttivälillä.

HAASTAJAT: 6 Fakir Victory debytoi nyt uudessa lajissa ja kaikki on mahdollista. Ruuna kunto on parempi kuin aikoihin, mutta se on nykyisin alku-uraansa riippuvaisempi juoksunkulusta. Porissa se kiersi etusuoralla 3. ulkoa johtaneen Questionmark Me:n kupeelle ja tuli ihan kelvollisesti sisään. 3 Global Option montéavaus meni pipariksi heti alussa, mutta auton takaa onnistumiseen on oleellisesti parempi mahdollisuus. 8 An-Anna Bella kilpailee nyt toista kertaa uusista käsistä. Hevosella on tästä lajista hyvää menestystä. 9 Wannacmyguns tekee peruspositiivista jälkeä. 7 Hopeless Guy meni syyskuussa juuri Forssassa montéssa 16,0-tuloksen täydellä matkalla.

 

Lähtö 4

A – 4, 5       B – 3, 6, 1, 7, 2

SUOSIKIT: 4 Oakie kilpailee varsin passelissa tehtävässä, kun pienen lähdön ja sopivan seuran ohella loppukiriin on käytössä Pilvenmäen pitkä loppusuora. Kyseessä on äärimmäisen kovakirinen hevonen, jolla pitää kuitenkin etenkin kaarteissa ottaa hokkikelillä varman päälle. Teivossa se kohosi maalisuoran alussa 2. ulkoa kiriin ja ehti voittoon ohi Reverend Dredin. Kiripuolikas sujui hienosti 10,3-vauhtia, vaikka suuri osa siitä vielä passailtiin. Oakie osaisi vähän avatakin, mutta nykyisestä tallista alkuun ei ole kertaakaan satsattu. 5 Juiceman on tähän sakkiin hurjaluokkainen menijä, jonka kunto on vielä nousussa. Ruunalla on urallaan vakavia loukkaantumisia, mutta saa nähdä, pääseekö se vielä omalle huipputasolleen. Porissa Celebration Songin voittaessa Henna Haaviston silmäterä sai onnistuneen reissun 3. sisällä ja pisteli vahvasti maaliin asti. Se tuli viimeiset 700 13,4-vauhdilla. Juiceman olisi suosikille paha ohitettava, jos se pääsisi johtopaikalle tekemään omaa juoksuaan.

HAASTAJAT: 3 Dream And Hope on ennakkoon kovan suosikkikaksikon varteenotettavin vastustaja, sillä senkin suoritustaso tuntuu olevan nousemassa. Ruuna juoksi Porissa voittaja Questionmark Men takana 2. sisällä ja voimia vaikutti olevan paljon maalissakin. Aktiivisella ajolle sisäradan kärkipaikat voisivat olla tässäkin haettavissa.  6 Millstone’s Vivid hyötyy oleellisesti pienestä lähdöstä, koska kaarteissa ulkorataa juokseminen on tamman suurin kompastuskivi. Hyvänä päivänä hevoselta irtoaa todella vinha loppuveto.

Juoksunkulku: 1 Gisela Luxi tunnetaan keulaspecialistina, mutta sillä tuskin lähdetään tauolta revittämään. 3 Dream And Hope voisi päästä aggressiivisella kiihdytyksellä aluksi keulaan, jonka jälkeen jää Jukka Torvisen päänvaivaksi ajaako siitä vai päästää toinen suosikeista eteen.

 

Lähtö 5

A – 3        B – 11, 4, 10, 1, 6, 9, 7, 12        C – 2, 5

SUOSIKKI: 3 Matter Of Course pelataan rivin pankiksi ja onkin kyvyiltään todella kova menijä, mutta näissä vihjeissä lähdetään varmistusten tielle. Viisivuotias kiri Turussa viimeiset 600 12-vauhteja ja voitti varmasti, mutta ravi ei ollut kurveissa hokeista sujuvinta mahdollista. Lisäksi hevonen sairasti sen jälkeen kovan kuumeen ja jalkojen turvottelua aiheuttaneen virustaudin. Matter Of Course on saanut pahempia vastustajiaan paremman paikan, mutta juoksusta tuskin on kuitenkaan tulossa mitään superhelppoa.

HAASTAJAT: 11 No Pity on raamikas ja kehityskykyinen menijä, joka on viime kisan perusteella parantamaan päin. Vermossa Sanna Kiisken suojatti ampui kasiradalta keulaan, josta sillä ihmeellisesti ajettiin Flexible Journeyta vastaan. Ruuna jäi sen jyrän alle, muttei koskaan luovuttanut. 4 Cape’s Caviar ampuu johtopaikalle, jolta voisi hyvällä tasollaan johtaa maaliin asti. Jyväskylässä ruuna oli tekemässä pitkää kiriä kolmannella ilman selkää, mutta laukkasi maalisuoran alkuun kevyehkössä lähdössä tototaistoista. 10 Speed Summer on parantanut Kenneth Danielsenin käsistä paljon. Tamma palasi Vermoon huoltotauolta ja pisteli kiripuolikkaan ulkoradoilla lupaavasti 14,1-vauhtia. Hyvällä selkäjuoksulla hevosella on hyvä mahdollisuus voittomatsiinkin.

Juoksunkulku: 4 Cape’s Cavier linkoaa keulaan, josta sillä myös ajetaan. Matkalla tuskin hurjastellaan.

 

Lähtö 6

A – 5      B – 8, 11, 3, 12, 2, 1, 9, 7, 10      C – 6, 4

SUOSIKKI: 5 Here Comes Marty saa luottamuksen, vaikka sen taulu ei ole juhlakunnossa. Ruunan viime kisan suorituksen voi unohtaa, sillä hevoselta lähti alkumatkasta kenkä, minkä johdosta on täysin ymmärrettävää, että se ei loppusuoralla loistanut. Sitä ennen viisivuotias teki ylivauhtisessa 65-koitoksessa urhean esityksen toiselta ilman selkää. Tässä lähdössä Here Comes Marty voisi hyvinkin päästä tekemään johtopaikalle oman juoksunsa.

HAASTAJAT: 8 Visionnaire on saanut uusissa käsissä aimoannoksen lisää sitkeyttä. Nopea ruuna tosin kärsii paljon lähtöpaikasta, sillä se on oleellisesti parempi sisäradalta. Kasiradalta sinne pääsy voi vaatia hyvinkin pitkän kiihdytyksen. Lahdessa ruuna juoksi käytännössä keulassa, kun Adrienne’s Ami hurjasteli muiden edellä. 11 Power Age on juossut tätä kovempia lähtöjä ja tehnyt lähes poikkeuksetta hyviä kirejä. Ruuna tullee taas loppua kovaa, mutta se voi joutua aloittamaan loppuvedon turhan kaukaa. 3 Domique Halmilla olisi potentiaalia, mutta turhankin virtava käytös aiheuttaa monesti ongelmia. Viimeksi hevosessa oli vielä paljon painetta, kun se laukkasi sisäradalla loppukurvissa. Lähtölaukan vaara on ilmeinen, mutta ravilla hevonen ei olisi kärkimatsista ulkona.

Juoksunkulku: 5 Here Comes Marty päässee aika helpostikin johtoon. Sen selkään yritetään ainakin radoilta 6-8.

 

Lähtö 7

A – 2, 9, 3        B – 10, 5, 7, 11, 1       C – 4, 8, 6, 12

SUOSIKIT: Seitsemäs lähtö on varsin hyvä kohtaaminen, vaikka mukana on vähän kahden kerroksen väkeä. 2 Xavier K.A. olkoon rankingin kärkinimi, sillä on saanut pelihevosista parhaan paikan. Ruunan kunto on kova ja edelleen nousussa, vaikka kärkisijat puuttuvat viime kisoista. Forssassa Veli-Matti Allenin suojatti oli kirimässä 4. ulkoa voittoon ennen 7 Pops’ Sunrisea, kunnes laukkasi. Matka sopii ja jopa keulajuoksu voi tulla kysymykseen, kun eturivissä ei ole kovin reippaita avaajia. 9 Pesco Velvet kisaa hienossa iskussa ja ansaitsisi jo voitonkin. Vermossa Esa Asikaisen suojatti matkasi kaukana 6. ulkona, josta tykitti viimeiset 600 Krampuksen voittaessa 11,8-vauhdilla. Hyvän selkäjuoksun jälkeen Pesco Velvet kirii loppusuoraa kovaa. 3 Mister Lane voisi olla tähän kisaan luonnollinen ideahevonen, sillä viime sijoitukset valehtelevat iskukyvystä pahemman kerran. Ruuna avasi viimeksi Sirpa Tienhaaran valmennuksesta ja juuttui pahoin pussiin. Matka on hevoselle suuri etu.

HAASTAJAT: 10 Defrag Am kilpaili viimeksi kahden edellisen kanssa samassa lähdössä, mutta ei ollut tuolloin lainkaan parhaalla tasollaan. Vaisuun suoritukseen saattoi vaikuttaa se, että matkakaveri Uccio oli remunnut kuljetuksessa. Esimerkiksi toissa kerralla kuusivuotiaalla oli Ergo Amin voittamassa 65-lähdössä vielä maalissa paljon ruutia. 5 Quido Di Quattro ei ole vakuuttanut kahdessa viimeisessään, mutta normaali taso on korkeampi ja juostava matkaa selvää plussaa. 7 Pops’ Sunrise taas on iskussa, mutta matka ei ole sille ainakaan etua ja juoksusta voi tulla kovin vaikea.

Juoksunkulku: Eturivissä on poikkeuksellisen hitaanpuoleisia avaajia. Veikataan, että 2 Xavier K.A. johtaa ja 1 Sundsvik Chamsin juoksee sen selässä.  

 

Lähtö 8

A – 3        B – 8, 10, 5, 14, 1, 9, 11, 13, 15, 4, 16, 7, 6, 12, 2

SUOSIKKI: Kahdeksannen lähdön arvioinnissa riittää haastetta, mutta 3 Pyrkivän Vesku on helppo valita tauosta huolimatta suosikiksi. Kyseessä on todella kovanluokan suomenhevosvalmentajalta tuleva kehityskykyinen menijä, joka väläytteli hyviä kykyjä, vaikka voiton puuttuvat. Orin lämmitys olisi hyvä seurata, jos se on mahdollista.

HAASTAJAT: 8 Pajuneito on lähdön pelivalinta, sillä ennätyksessä on tuntuvasti ilmaa. Porissa kymmenvuotiaaksi varttunut menijä jäi lähdössä 20 metriä lisää, mutta haastoi siitä huolimatta toiselta ilman selkää Tosi Voiman voittomatsiin. 10 Viapor on yhdeksänvuoden iästään huolimatta hevonen, joka voi ottaa isoja askelia eteenpäin. 5 Moona-Mi ei välttämättä ole lähdön kovin puristaja, mutta tuntuu menevän startti startilta eteenpäin.

 

Lähtö 9

A – 9         B – 7, 8, 1, 5, 12, 3           C – 2, 4, 6, 10, 11

SUOSIKKI: 9 Häyrilän Hero nousee toisessa troikkalähdössä muiden yläpuolelle, vaikka paluu radoille ei ollut mitenkään vakuuttava. Arto Hammarin suojatti ei saanut missään vaiheessa pykälää silmään, mutta ainakin ulospäin näytti, että voimia oli vielä maalissakin. Häyrilän Heron kyvyt ovat näihin sarjoihin hurjat, ja se petrannee startti alla tuntuvasti.

HAASTAJAT: 7 Montsan Vippi ottaa alati askelia eteenpäin. Viimeksi ruuna paransi selvästi ennätystään, vaikka ei päässyt edes tulemaan kirissä aivan vapaasti. 8 Villieri on petrannut viime kuukausina tuntuvasti, mutta on edelleen epävarma eikä varsinkaan maalisuoralla täysin ajettavissa. Viimeksi ori oli osallistumassa pitkällä kirillä totomatsiin, mutta laukkasi (!) maalisuoran alkupuolella. 1 Levoton Tuhkimo on nopea tamma, jolla voi olla kovuuden parantuessa hyvä tulevaisuus edessä.

 

T4, pieni systeemi

I                         4, 5

II                        3, 11, 4, 10

III                      5 Here Comes Marty

IV                      2, 9, 3

24 riviä 0,20 euron panoksella = 4,80 euroa

 

T4, suuri systeemi

I                         4, 5, 3

II                        3, 11, 4, 10

III                      5 Here Comes Marty

IV                      2, 9, 3, 10, 5, 7

72 riviä 0,20 euron panoksella = 14,40 euroa

 

DUO

5 – 2                 35%

5 – 9                 35%

5 – 3                 30%

 

TROIKKA, lähtö 7

I                         2, 9, 3, 10

II                        2, 9, 3, 10, 5

III                      2, 9, 3, 10, 5, 7

64 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 32,00 euroa

 

TROIKKA, lähtö 9

I                         9 Häyrilän Hero

II                        7, 8, 1, 5, 12

III                      Kaikki hevoset

50 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 25,00 euroa

 

 

Parhaat pelikohteet:

***Here Comes Marty (L6)

**Mister Lane & Xavier K.A. (L7)

**No Pity (L5)

**Pajuneito (L8)

**Häyrilän Hero (L9)

**Villiäijä – Jasun Velho (L1)

*Dream And Hope (L4)

 

Vihjeet laati: Iivari Ingves