Pilvenmäki käynnistää yhteistyössä lähiruokalounaspalvelun sitä tarvitseville

Forssassa käynnistetään lähiruokalounaiden kuljetuspalvelu, koronaviruslomautusten ja idearikkaan yhteistyön seurauksena. Forssan Pilvenmäen raviradan ravintola ja keittiö ovat olleet hiljaisia koronaviruksen leviämisen jälkeen ja tällä tietoa seuraava yleisöravit järjestetään kesäkuussa. Seudun toimijoiden kanssa syntyi vastuullisia arvoja henkivä yhteistyön muoto, jossa lähiruokalounas matkaa kotiovelle asti lämpimänä lounasaikaan. Ensimmäiset lähiruoat toimitetaan asiakkaille maanantaina 23.3. ja kysynnän mukaan toimintaa kehitetään yhdessä kumppaneiden kanssa.

Käynnistyvällä lounaspalvelulla ei haeta taloudellista voittoa, vaan tuotetaan tällä hetkellä tarvittavia palveluita alueen ihmisille sekä tarjotaan töitä kaikille osapuolille haastavina aikoina. Mukana ovat Pilvenmäen raviradan kanssa seudulta lähiruokatuottajat keittiön tuntemien raaka-aineiden kera, Delta-auto ja elintarvikealan kartonipakkausten edelläkävijä Jospak Oy.

Maanantaina 23.3. käynnistyvä lähiruokalounaspalvelu on ensin kokeiluluonteinen. Jos kokeilusta saadaan positiivista palautetta sekä riittävästi tilauksia, palvelua on tarkoitus jatkaa kumppaneiden kanssa.

– Meidän viimeiset ravit ajettiin maanantaina 16.päivä maaliskuuta. Hyvin nopeasti tämän jälkeen jo lomautimme porukkaa ja tuntityöntekijöille ilmoitettiin tuntien loppumisesta, mutta jo tällä viikolla innostavan viestittelyn jälkeen päätettiin lähteä kokeilemaan lounaspalvelua tutun lähiruokatuottajaporukan kanssa. On ollut hienoa nähdä, että tämä vaikea tilanne on kuitenkin tuonut kaikkia toimijoita lähemmäksi toisiaan. Yhteistyö on avainasia tällä hetkellä ja sitä haluamme edistää, taustoittaa Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen.

Useita kansainvälisiä palkintoja saadut startup-yhtiö Jospak Oy valmistaa Forssassa kartonkipohjaisia elintarvikevuokia sekä niiden valmistamiseen tarvittavaa teknologiaa. Yrityksen isona tavoitteena on vähentää pakkausjätettä sekä ruokahävikkiä. Jospakin vuoka muodostetaan pääasiassa kartongista ja sen avulla voidaan vähentää käytettävän muovin määrää jopa 85 %. Käytön jälkeen kuluttaja voi kierrättää pakkauksen pahvinkierrätyksessä tai erottaa materiaalit helposti toisistaan ja kierrättää ne omina jakeinaan.

– Vuokiamme käytetään ympäri Eurooppaa ja alkutaipaleella tuotteemme on erityisesti lähtenyt hakemaan markkinaa elintarviketoimijoiden kuluttajapakkausten puolelta. Tällainen on ehdottomasti hienoa paikallista innovointia haastavassa tilanteessa ja meidänkin näkökulmasta ehdottoman kannatettavaa. Eihän sitä tiedä mitä tästäkin jaksosta opitaan tulevaisuutta varten, pohtii Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä.

Lähiruokatuottajien suunnalta kokeiluun tuli vihreää valoa, kun heidän tilauksiinsa on lovi tullut seudun ravintoloiden tilausten vähenemisen tai loppumisen myötä.

– Tähän kokeiluun oli helppo sanoa kyllä. On hienoa, että tällainen verkosto on löytynyt lähiruuan ympärille, kertoo Paijan Tilateurastamon yrittäjä Henna Paija.

Pilvenmäen keittiöven tekemä lähiruokalounas valmistuu kotimaisista, tuoreista raaka-aineista ja mukana ovat tuottajista ja jatkojalostajista tällä hetkellä Arctic Milk, Koivulan Kuorimo, Munatukku Nikula, Paijan Tilateurastamo ja Vihannes Vinnikainen.

Pilvenmäen raviradalla luotetaan lähiruokapalveluiden menekkiin ja mainiot palautteet on asiakastilaisuuksista niin tapahtumista kuin pitopalvelutoiminnan puolelta olemassa. Koronaviruksen seurauksena varsinkin ikäihmisiä on pyydetty välttämään liikkumista julkisilla paikoilla ja muun muassa lapsenlapsia välttämään vierailua isovanhempiensa luona.

– Kuljetusyhteistyöstä tuli puhelinsoitto Pilvenmäen toiminnanjohtajan suunnalta ja oikeastaan heti alkoi tuntua siltä, että tässä jutussa ollaan mielellään mukana. Tämähän voisi ratkaista vaikka monen ei paikkakunnalla asuvan lapsen tai lapsenlapsen huolen oman isovanhempansa ruokailusta, ideoi Delta-auton myyntipäällikkö Jyri Räikkönen kuljetuspalvelun hyödyistä. Forssan Delta-auton Opel Grandland X toimii kulkupelinä lounaiden kuljetuspalvelun osalta.

Pilvenmäki avaa 23.3. alkavalla viikolla pilvenmaki.fi sivuille verkkokaupan, siihen asti tilaukset tehdään verkkolomakkeella tai puhelimella ja maksetaan joko kuljetuksen tai noudon yhteydessä. Kuljetus ja nouto on avoinna klo 11-13.30 Pilvenmäen katsomorakennuksen alakerrassa, tilaukset tulee tehdä edeltävänä päivänä klo 12 mennessä. Maksuvälineinä käy kortti tai käteinen. Lähiruokalounas-paketti on yksittäispakattu 10e annoshintaan. Lisätietoja ja hygienia- sekä toimintaohjeet pilvenmaki.fi.

Linkki tilaussivulle

Lisätietoja,
Pilvenmäen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen, p. 0503018258, elina.hirvonen@pilvenmaki.fi
Pilvenmäen ravintolapäällikkö Johanna Hirvonen, p. 050 372 1913, ravintola@pilvenmaki.fi